close

Contează foarte mult ceea ce credem despre noi, fiindcă asta vom transmite și celor din jurul nostru. Dacă nu putem avea încredere în noi și în ce facem, cum putem avea încredere în ceilalți? Dacă ne criticăm mereu și nu suntem mulțumiți de ce am realizat, cum vom putea fi mulțumiți de ce fac ceilalți pentru noi? Dacă nu suntem mai înțelegători cu noi înșine, nu vom putea fi nici cu cei apropiați. Așa că, încearcă să îți spui ție însuți cuvinte mai blânde, mai optimiste și să nu fii atât de dur. Trebuie să ne acceptăm mai întâi așa cum suntem, ca mai apoi să ne putem schimba. De aceea, îmi place atât de mult această afirmație:

I am enough

 

*Enough = suficient, destul

S-ar traduce cam așa: „Sunt suficient/Sunt destul” Și totusi ce vrea sa însemne asta? Pentru mine sună destul de ciudat traducerea aceasta. Hai mai bine să încerc să explic ce înțeleg eu prin această frază și ce semnificații simt că poate avea. Despre această frază am auzit într-un discurs al unei terapeute, ea o folosea pentru orice problemă.  (Link video)

Poți să încerci prin a-ți spune ție „I am enough” în orice moment, când simți că nu ești destul de bun să realizezi ceva, când crezi că nu meriți ceva mai bun, când te simți inferior, oricând când simți că ți-a scăzut puțin din stima de sine. Repetându-ți această frază îți vei consolida o nouă credintă: că ești ok așa cum ești, ești destul de bun, destul de frumos, destul de talentat, destul de …. (completează cu ce vrei tu). Bineînțeles, nu trebuie să îți spui asta ca o scuză de a nu face ceva, de a nu învăța un lucru nou, de a nu evolua.

6-e1490773794952 You are enough

Nu avem nevoie de validarea nimănui. Nu pune la suflet cuvintele răutăcioase ale altora sau critici care nu te ajută să crești în vreun fel. Fiecare dintre noi suntem unici și frumoși.  Fii confortabil în pielea ta și fă-i și pe ceilalți să se simtă bine în preajma ta.

În familie

Trasmite-i copilului că îl iubești așa cum e, cu sau fără note bune, și dacă face curățenie și dacă nu. Iubirea nu trebuie să fie condiționată de ceea ce face el și dacă face bine acel lucru. Nu trebuie să îi spui la tot pasul „Te iubesc așa cum ești”, „Ești perfect”, ci mai degabă trasnsmite-i prin faptele și gesturile tale. Gesturile trebuie să fie congruente cu vorbele și gândurile și vor avea un impact mult mai mare. Astfel, va conta ce îi spui și cum îl privești, dacă ai gesturi violente sau tandre, dacă îl îmbrățișezi și cât de des îl încurajezi.

Ok, să zicem totuși, că a făcut o boacănă (nu o să fie greu să îți imaginezi asta, nu?) Cum ar trebui să faci? În primul rând, nu îi spune că nu îl mai iubești, că îl dai la țigani… sau știu eu ce se mai „e la modă” acuma să spui. Cel mai bine ar fi să spui: „Nu îmi place ce ai făcut/ cum ai reacționat etc.”, critică comportamentul lui, ce a făcut în situația respectivă, nu îl critica pe el (ex: „Ești un copil rău”). Criticând ce a făcut, îi poți corecta comportamentul, să îi spui cum ar fi fost mai bine să facă.  Dacă îi spui doar că nu a făcut ceva bine nu faci decât să îi scazi stima de sine, .

Copiii trebuie mereu iubiți și încurajați, altfel ulterior în viața vor simți că nu sunt suficient de buni, că nu merită să aibă parte de fericire, să aibă un job mai bun, să aibă prieteni buni, să aibă o familie fericită sau în general să se bucure de viață. Vrei să fii tu cel care îl oprește din a face ceea ce vrea, din a crea ceva extraordinar, din a fi cel mai bun și a avea succes? Încurajează-l mereu, observă-i latura artistică sau iubirea pentru știință pentru că nu se știe, poate va fi următorul Picasso, Michael Jackson sau Elon Musk.

”Every child is an artist. The problem is how to remain an artist once he grows up.”

1-300x251 You are enough
Tags : artistcreativI am enoughîncredereîncurajăriiubire