close

Există atât de multe oportunități de a învăța, de a descoperi lucruri noi și de a cunoaște oameni frumoși.  În periaoda 6 – 14 mai am participat la un schimb de tineret în Cipru. La acest proiect european au participat persoane din Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia, Slovacia, Turcia și România. Unde altundeva ai avea ocazia să întâlnești persoane din atâtea țări și să cunoști atâtea culturi?

 

DSC_4191-300x300 Profită de oportunități

 

Ce poți învăța într-un schimb de tineret 

În astfel de proiecte ai ocazia să cunoști îndeaproape o cultură, să fii mai tolerant și să renunți la stereotipuri. Astfel, am lăsat deoparte etichetele puse de sociatate odată ce am ajuns să ne cunoaștem mai bine. Cum poți cunoaște o cultură mai bine? Am participat la diverse activități în fiecare zi în care lucram în echipe mixte și mereu altele. La finalul fiecărei zile au fost organizate seri interculturale. Fiecare țară s-a prezentat într-un mod diferit: am făcut concursuri, am dansat, am gustat mâncare și băuturi tradiționale, am învățat cuvinte noi și am încercat să le pronunțăm.

DSC_0186-300x300 Profită de oportunități
UpOut_ActivityPhotos-906-300x300 Profită de oportunitățiUpOut_ActivityPhotos-484-300x300 Profită de oportunități

Activitățile au variat de la jocuri de rol, crearea de reviste, video-uri pe diverse teme, de produse sau aplicații, până la dezbateri despre școală și educație, despre joburi, antreprenoriat și situația actuală. Una dintre activitățile practice care mi s-a părut foarte utilă a avut ca subiect jobul nostru ideal și abilitățile și competențele pe care le avem.  Ne-a făcut să fim mai realiști, să analizăm dacă suntem potriviți pentru domeniul pe care ni l-am ales și la ce mai avem de lucrat. Fiecare persoană ar trebui să privească lucrurile astfel: ce competențe am, care sunt 3 joburi de vis pe care vreau să le am, apoi care sunt competențele pe care le am și sunt necesare acestor joburi și la care ar trebui să mai lucrez pentru a putea avea acele joburi.

În poza de mai jos sunt afișele cu produsele, serviciile și aplicațiile pe care le-am creat. Ulterior, le-am analizat și am ales unul în care să investim și căruia să îi aducem îmbunătățiri.

P5090111-300x300 Profită de oportunități
Diferența dintre școală și educația nonformală

Cea mai mare diferență – te poți distra! 🙂

UpOut_ActivityPhotos-556-300x300 Profită de oportunități

Serios vorbind! Câți profesori mai reușesc să vină la școală cu zâmbetul pe buze, să spună glume, să se joace și să facă activități distractive. Majoritatea sunt stresați, îngrijorați, trebuie să urmeze programa, să dea teste, să le corecteze și multe alte lucruri care fac școala monotonă, plictisitoare.

Activități pe grupe care se organizează la școală sunt prea formale, iar profesorii preferă să facă o lecție normală decât să pierdă timp organizând o activitate pe grupe.  Dar într-un spațiu nonformal e o atmosferă mult mai relaxată, nu faci o activitate pentru note, ci doar pentru a afla lucruri noi. Ai ocazia să îți spui părerea fără să fie cineva care să te corecteze sau te judece. Pur și simplu discuți cu ceilalți și nu trebuie să se facă o clasificare. Nu trebuie să fie nimeni cel mai bun sau cel mai deștept.

Educația nonformală te lasă să te exprimi liber și îți cere doar să asculți părerea celorlalți fără să îi judeci sau să încerci să-ți impui punctul de vedere. Scopul e să înveți de la cei de lângă tine, să înveți din experiență și punând în practică. Nu contează cine e primul, ci important e să descoperi măcar un lucru nou despre tine, despre lume sau să ai o perspectivă nouă asupra lucrurilor.

Recomand tuturor să participe măcar la un schimb de tineret. Căutați un ONG, poate fi din orașul vostru sau de oriunde din tară, și vedeți ce proiecte au 😉

Tags : Ciprueducatie nonformalaschimb de tineret

2 Comments

  1. Au aparut atatea oportunitati de a te studia si in acelasi timp a te distra incat imi pare rau ca nu mai pot aplica la multe din cauza varstei. In concluzie m-am gandit sa-mi fac propriul ONG. Zis si facut.

Leave a Response