close

Mereu spunem copiilor „Nu face aia…, nu pune mână, nu vorbi neîntrebat…”, dar asta nu face decât să îi deruteze. Tu îi spui doar ce să NU facă, ceea ce e destul de derutant pentru el. Atunci ce sa facă? Râmăn atâtea opțiuni… Când e mic, copilul are nevoie de sfaturi, să-l îndrumi, să-i explici cum funcționează unele lucruri, cum să reacționeze în situații noi etc. Desigur, nu trebuie să exagerezi și să îi spui la fiecare pas ce să facă, ci când apare o situație dificilă, nouă și vezi că e derutat, atunci oferă-i alternative, spune-i ce ar putea face și lasă-l pe el să aleagă.

Lasă-l să experimenteze, să greșească, să pice și să se lovească pentru că e important să știe că se poate ridica și merge mai departe. Nu e nimic greșit în a pica, a încerca chiar dacă nu reușești. E benefic pentru el să descopere lumea în felul său, nu trebuie să facă totul cum fac ceilalți copii. Fiecare copil e unic și trebuie să îl lăsăm să-și exprime unicitatea.

 

1-1024x1024 Libertate, unicitate și inocență

În această carte, John Parkin spune: „Copiii sunt o forță a vieții brută. Uneori ei vor să alerge și să se joace, alteori vor să se odihnească. Așa este și viața. Există noapte și există zi. Există odihnă și există joacă. Și copilului – ca și vieții – dacă încerci să îi impui să stea liniștit atunci când el vrea să se miște, atunci te-ai angajat într-o luptă.

Și încercați să faceți mai puțin decât mai mult. Încercați, doar o dată, să-l lăsați pe copil să facă ce vrea și vedeți ce se întâmplă… desigur, ceilalți vă vor critica sau se vor uita dezaprobator, dar de ce să le impunem atâtea limite copiilor, să le limităm modul în care explorează lumea. Acceptați-i așa cum sunt și lăsați-i să fie liberi. Puteți controla copii în măsura în care puteți controla viața. Cu alte cuvinte, nu puteți (prea ușor).

Copii sunt energia pură a vieții, bucură-te de ei chiar și atunci când nu sunt cuminți, când fac gălăgie, când nu fac curat și toată casa e întoarsă. De ce să fim atât de încordați, agitați, acționând mereu după reguli? …  relaxează-te, bucură-te de dezordine, vei vedea că o să-ți placă. Redevino și tu copil pentru câteva momente, uită de reguli și joacă-te. Încearcă măcar o dată săptămâna aceasta să-ți lași grijile și problemele de adult deoparte și să vă jucați împreună.

Adevărul e că în fiecare domeniu există sute și mii de experți și fiecare are sfaturi și păreri diferite. Nu trebuie să le aplici pe toate sau să citești toate cărțile care există despre parenting și educație, ar fi imposibil și nici nu ți s-ar potrivi toate. Așa că în cele din urmă doar tu și copilul puteți știi cel mai bine ce trebuie să faceți.

O să închei cu acest citat din același autor care sper că te va ajuta să treci mai ușor peste problemele și obstacolele ce apar în viața de părinte.

„Este imposibil să descrii dragostea pe care o simți pentru proprii tăi copii. Ea trece dincolo de orice altceva am trăit până atunci.”

Pentru tine care e cea mai mare bucurie de a fi părinte?

Tags : bucuria de a fi părinteexperimenteazăfii copilînvățare prin experiențăjoacă-telibertaterelaxează-te

4 Comments

  1. Da corect, sunt de acord cu ceea ce ai spus. insa nu multi parinti sau bunici inteleg asta. Ei vor sa sa ii struneasca de mici sa stie ce e bine si ce e rau. Cert este ca exista si alte metode mult mai democratice sa le spun asa care sunt binevenite pentru educatia unui copil. Nu stiu daca cele mai bune sfaturi sunt date de un spiholog specializat in copii, poate sunt bune sfaturile poate nu. Pana la urma este decizia parintilor cu privire la modul in care isi educa copii, dar ar trebui sa se uite sa citeasca sa se informeze sa nu ramana ignoranti mai ales ca traim intr-o lume deschisa.

Leave a Response