close

Don’t be afraid to talk

Un studiu spune că cea mai mare frică a multor oameni e frica de a vorbi în public. Atunci nu mă miră că multor elevi le e frică să vorbească într-o limbă străină, „publicul” fiind clasa. De ce? Fiindcă, la fel ca și când am ține un discurs, vrem să fie totul perfect – să captăm atenția tuturor, să râdă la glumele noastre, să își ia o mulțime de noțite, iar la final să fim aplaudați și toată sala să fie în picioare. E bine să fii perfecționist, dar nu și dacă asta te oprește din a acționa. Uneori nu îți găsești cuvintele în limba maternă, atunci e normal să ne bâlbâim când vorbim o limbă străină.

E ok să greșești

Când înveți un lucru nou e normal să faci greșeli, nu va ieși totul perfect. Am citit într-o carte că doar după 10 000 de ore de practică te poți numi expert într-un domeniu. Iar tu vrei să iasă perfect din primele 10 ore?

Și mie îmi era frică să greșesc. Dacă nu o să pronunț corect acel cunvânt? Dacă nu mă fac înțeleasă? Profesoara o să mă certe, iar colegii o să râdă de mine. Desigur, cele mai rele scenarii se întâmplă doar în imaginația noastră. Mintea noastră poate pune atât de multe întrebări și poate crea atâtea îndoieli. Nu îi permite să te oprească din a încerca!

never-stop-trying Don't be afraid to talk

Fă primul pas! Spune prima propoziție. Cu toții greșim și e ceva normal. Și e și mai normal când limba maternă nu e engleza și ești într-un grup cu alți oameni care și ei învață cu tine.
Nu-ți fie frică să vorbești!

În viața reală

Puținor persoane o să le pese că ai greșit timpul verbal, că ai uitat să adaugi „s” la finalul verbului când subiectul e la persoana a III-a singular sau alte mici greșeli. Depinde de mediul în care vei vorbi limba engleză, dar dacă nu ești profesor sau dacă nu lucrezi într-o companie unde se vorbește numai engleza, cred că micile greșeli vor trece neobservate. Important e să te faci înțeles, să poți să adresezi o întrebare când te-ai pierdut, să poți comanda într-un restaurant și alte lucruri de „supraviețuire” într-o altă țară. 🙂

Pentru profesori mereu va fi importantă gramatica și respectarea regulilor. Dar dacă ești turist, pentru persoanele cu care vei intra în contact va conta mai puțin. Iar engleza cu siguranța va trebui să o vorbești când călătorești. Important e să te faci înțeles, chiar dacă mai trebuie să mimezi, să desenezi, să scoți sunete etc. Fii inventiv, folosește cuvinte ușoare, explică în mai multe moduri  și totul va fi ok.

Atitudinea de elev

Ca elev, orice ai învăța și orice vârsta ai avea, sunt esențiale următoarele:

 • să fii dispus să greșești
 • să înveți din greșeli
 • să te corectezi
 • să ai răbdare
 • să exersezi mult
 • să râzi de greșelile tale – nu fii mereu serios
 • concentrează-te pe ceea ce știi, nu pe ce nu știi

Tu ce probleme ai avut când ai învățat limba engleză? Sau peste ce obstacole dai în general când înveți ceva nou?

Tags : curajfricagreseliperfectvorbeste

6 Comments

 1. Și eu știam de faza cu 10 000 de ore și mereu îmi amintesc de ea când încep să mă îndoiesc de capacitățile mele de învățare. O limbă străină cred că o înveți din mers, cu cât vorbești mai mult, cu atât o știi mai bine. Bine, gramatica e importantă ca peste tot, dar în rest, depinde de fiecare cât de mult își dorește să învețe acea limbă.

 2. Eu nici acum nu stiu engleza, adica ma descurc sa comunic ce-mi doresc, ce simt, ce am nevoie atunci cand calatoresc, dar la gramatica sunt bata. Pana acum n-a ras nimeni de mine si peste tot am fost tratata cu respect si atentie.

 3. De multe ori cand vorbeam cu o persoana in engleza, ma gandeam daca am pus verbul la timpul potrivit. Multor persoane, dupa cum ai spus si tu, le este frica sa greseasca. Cu tinpul, invatam si din greseli ne perfectionam.

 4. Vesnica si marea mea problema este vorbitul in public. Fie el in romana sau in franceza. Efectiv devin muta intr-un grup de oameni si acest lucru nu e deloc ok, deoarece de multe ori prefer sa nu imi argumentez punctul de vedere pentru a nu fi nevoita sa vorbesc cu voce tare.

  1. Da, stiu cum e 🙂 si eu lucrez la asta… E nevoie de multa practica si pregatire, incetul cu incetul va deveni mai usor

Leave a Response