close

Fii deschis la schimbare

Educația este ceea ce rămâne după ce uităm ceea ce am învățat în școală. (Albert Einstein)

Educația este mult mai mult decât lecțiile de la școală. Educația a început acasă, din primele momente din viața bebelușului și nu se termină niciodată. Părinții nu primesc pauză și nici vacanțe (deși ar vrea și merită). În plus, trebuie să învețe mereu lucruri noi, să fie deschiși la schimbare și să se adapteze în funcție de situație. Dar cam asta trebuie să învețe să facă orice adult.

Să revenim la părinți. Când cel mic merge la grădiniță deja, sau la școală, nu poți pasa toată responsabilitatea cadrelor didactice. Nu te poți aștepta ca la școala să învețe tot ce are nevoie să știe despre viață. Acasă, tu trebuie să îl mai ajuți la teme și, uneori, să îi mai explici ce nu a înțeles. Dar, pe lângă asta, învață-l și lucruri ce țin de:

 • probleme din viața de zi cu zi, nu doar cele de matematică,
 • istoria familiei sale (pentru că e important să știm despre rădăcinile noastre),
 • geografia orașului său, cum să ajungă singur la școală, la magazin, înapoi acasă etc.
 • chimia sentimentelor și reacțiile din corpul său,
 • nu despre forța fizică, ci despre forța sa mentală,
 • reguli și respect – cum se va comporta cu ceilalți, așa se vor comporta și ceilalți cu el,
 • dialog său interior – ajută-l să își păstreze încrederea în sine și să continue să încerce și după ce a greșit.

Ca părinte, trebuie să continui să înveți, să te perfecționezi în orice ai face, și mai ales în educația copiilor. Nu putem rămâne la aceleași obiceiuri pe care le aveau bunicii noștri. Unii nu își păstrează obiceiurile vechi pentru că așa ar vrea, ci pur și simplu pentru că nu sunt conștienți, nu sunt atenți la ceea ce fac. Facem multe lucruri pe pilot automat, fără să ne mai gândim dacă e bine sau nu. Dacă oamenii au făcut un lucru într-un anumit fel timp de 50 de ani, asta nu înseamnă automat că îl făceau bine. Lumea și modul de a gândi s-au schimbat atât de mult. Trebuie să reanalizăm ceea ce facem, cum facem și pentru ce motive.
5-300x300 Fii deschis la schimbare

Credințele transmise copiilor

Copiii pot fi ușor de modelat. Când sunt mici li se induc majoritatea credințelor despre lume. Aceste credințe pe care le preiau în mod inconștient îi vor influența toată viața. Va avea valori, comportamente și reacții asemănătoare cu ale tale, dacă nu identice. Cum vei acționa tu în diverse situații, așa va învăța și el să facă. Trebuie să fii foarte atent la ceea ce faci și zici. De ce să le transmitem aceleași credințe și obiceiuri care au fost transmise și în urmă cu 30, 40 de ani? A rămas lumea la fel? Nu mai trebuie să învățăm lecții întregi de istorie sau fizică pentru că poți găsi totul online. Copilul trebuie să știe unde găsește informațiile și, cel mai important, cum să le pună în practică. Trebuie să fie creativ și original, să fie independent și sigur pe sine, să-și exprime opinia și să comunice eficient.

Fiecare copil se naște unic și trebuie lăsat să fie liber, să învețe prin încercări, să facă lucurile în modul său, nu cum fac ceilalți sau cum se făceau lucurile acum 10 ani. Gândește-te numai cum am evouluat în doar 10 ani, ca să nu zic mai mulți. Trebuie să avem mintea deschisă la schimbări. Bineînțeles să fie schimbări pozitive 🙂

Dacă fiecare va fi mai atent la copilul său, la cum îl educă și ce exemplu îi oferă, cred că putem să ajungem să trăim într-o lume mai bună, mai puțin egoistă și mai liniștită. Dacă fiecare începe cu el și cu familia sa, fără a se concentra pe ceilalți și pe a critica, atunci încetul cu încetul putem crea un mediu mai pașnic și mai încurajator pentru noi toți, fiindcă nu doar copiii au nevoie de asta.

Tu care crezi că sunt cele mai importante abilități pe care ar trebui să le aibă copiii în societatea de azi?

Tags : educatieminte deschisaschimbare

24 Comments

 1. Am doi copii si imi dau seama ca multi considera ca parintii isi modeleaza copiii dupa bunul plac.
  Nu mi se pare corect si nici normal…nici mentalitatea aceasta, nici ideea de a face asa ceva.
  Indiferent ce se spune/gandeste…copiii sunt fiinte care gandesc singure, care se dezvolta singure.
  Da, exista influente (in mod inevitabil) din partea celor din jur, insa genele si propria vointa sunt cele care schimba totul.
  De aceea nu suntem identici.

 2. Am trecut prin asta, mai ales in perioada de ce-urilor am trecut la studiu :)). De multe ori stii despre ce este vorba, dar nu si habar cum sa explici acel lucru pe mintea unui copil de 6 ani. Tot asa este si cu temele, le faci intr-o secunda, dar printr-o metoda pe care copilul n-a invatat-o la scoala. Nu-i usor sa fi parinte, dar poti invata pe parcurs.

  1. cred ca ai mai invatat si tu lucruri interesante odata cu copilul 🙂 in toate invatam pe parcurs si (re)descoperim lucuri

 3. Mintea noastra e o cutie a misterelor, mereu avem de schimbat cate ceva, e in natura umana sa ne adaptam tuturor schimbarilor.

 4. Ei da, mi-a placut acest articol, se pliaza perfect si pe modul meu de a vedea lucrurile. Schimbarea suntem noi, e in noi insine, nu in exteriorul nostru. Si da, daca e obicei, traditie, nu inseamna ca acel lucru e si bun.

 5. Inca nu am copil, dar cu siguranta adaptarea la schimbare este un element important in cresterea sa. As mai adauga capacitate de a ematiza cu cei din jur, capacitatea de a intelege ca nu i se cuvine totul si faptul ca lucrurile se obtin prin munca si nu cad din cer. Si cel mai mult mi-as dori sa cresc un copil care nu pune etichete.

 6. Da corect, educatia inseamna mai degraba cea primit acasa de cand se naste un copil si pna ajunge la scoala. SI oricm la scoala, nu e chiar o educatie primita, sa nu negam faptul ca e mai mare haos acolo ca acasa.
  Dar, trebuei sa fim deschisi la schimbare, copiii se pot descurca siguri fara probleme.

 7. Mulți dintre părinți continuă acasă ceea ce se face la școală. Dar acasă este acasă. Acolo este baza lui de iubire, încrerede în sine, educație individuală și despre viață. Iar despre abilitățile copilului de astăzi, aș spune că important este să aibă rezervorul lui cu iubire pline. Pe baza acestei fundații poate găsi ceea ce îi este util, fie să fie independent, flexibil, curios și capabil să se focuseze. El știe unde îi este direcția 🙂

 8. Copiii sunt foarte inteligenti si prind foarte bine aceste deprinderi de a se descurca singuri si de a fi capabili sa faca multe alte lucruri. De multe ori parintii sunt vinovati pentru ca nu cred ca cei mici se pot descurca si fara ajutor!

 9. Cea mai utila abilitate?!
  Cea mai importanta abilitate— distingerea binelui de rau!
  Daca acest lucru il stapanesc, atunci sunt pregatiti pentru orice situatie. Insa pana acolo este cale lunga, si ceea ce eu vad ca fiind rau, pentru copil poate fi interesant.

  1. Nu cred că ceva trebuie neapărat catalogat ca bun sau rău, ci e o experiență din care învațăm, evoluăm, iar copiii fiindcă sunt curioși vor să învețe cât mai multe 🙂

 10. Bun simt!
  Chiar azi, in drum spre munca, un tip smecheros, cu castile in urechi, dansand langa colegul sau, a deschis geanta si ce crezi ca a facut? S-a parfumat si el putin!
  Mda…nu stiu ce sa zic, si eu am fost adolescenta, mai urcam in RATB mai radam, mai faceam galagie, dar stiu ca aveam bun simt fata de oameni, respect…fata de colegi, de profesori. Mai mult decat cei din ziua de azi!
  Sunt perfect de acord cu tine cand spui ca si noi, ca parinti si adulti ( nu sunt parinte, dar sunt matusa) trebuie sa ii educam si sa le vorbim frumos, sa incercam sa ii invatam ce ar trebui sa faca si sa nu copieze ce e in jurul lor!

 11. Lucrez zilnic cu copiii si observ mereu cat de importanta este educatia de acasa, iar lipsa ei are efecte puternice negative asupra copilului din pacate. ..

 12. Cred că în zilele noastre e foarte important să învețe să accepte fără a judeca și de asemenea să ofere ajutor la nevoie. Mi se pare că lipsesc cu desăvârșire la noile generații. Competiția intre ei e atât de mare încât nu pot vedea altceva decât propria persoană. Cu aceste calități lumea va fi mai buna!;))

  1. Așa e, se pune prea mult accent pe competiție și pe ierarhizare – cine a luat cea mai mare nota, cine e cel mai bun etc.

Leave a Response