close

Niciodată nu e prea târziu să înveți ceva nou, să faci ceva ce ai vrut mereu să faci. Și, în niciun caz nu trebuie să te oprești din învățat când se termină școala. Unii sunt deja în vacanța de vară, alții poate mai au încă examene sau alții lucrează și așteaptă concediul. Totuși, vacanță sau concediu nu înseamnă că și creierul tău trebuie să ia pauză. Nu trebuie să înveți ceva ce ține de programa școlară, ci găsește ceva nou ce te pasionează. Caută un subiect interesant care nu l-ai studiat la școala și despre care ți-ar plăcea să afli mai multe. Se numește educație continuă și avem nevoie de ea. Nu te rezuma doar la școală când vine vorba de a învăța.

“Oricine încetează să învețe este bătrân indiferent dacă are 18 sau 80 de ani.”  Henry Ford

Am devenit niște mici roboței – ne trezim, ne bem cafeaua, mergem la lucru/școală, venim înapoi acasă, mâncăm și ne punem la televizor sau calculator, mâncăm din nou și dormim. Mai faci ceva interesant, ceva diferit care să te trezească din monotonie? Fă ceva nou și util pentru mintea și sufletul tău. Trebuie să avem grijă de noi și în alte sensuri, nu doar din punct de vedere financiar. Mergi la o facultate bună, te străduiești să îți iei toate examenele ca să primești un job bun, să ai un salariu mare. Apoi muncești din greu ani buni ca să ai o pensie și să stai liniștit la bătrânețe. Dar cum rămâne cu viața ta până ajungi să fii bătrân. Cum rămâne cu „acum”? Nu contează că acum ești nefericit și stresat? Trebuie să ai grijă de sufletul tău, să faci lucruri care aduc valoare lumii și care te fac fericit.

Dacă stai și te gândești, cu siguranță este un lucru pe care ai vrut mereu să-l faci, dar ai tot amânat. Începe cu ceva simplu, un nou hobby. Nu ai timp?  Dedică 20 de minute pe zi, dimineața, seara sau într-o pauză. Așa poți avea un nou hobby sau să te perfecționezi în domeniul care îți place. Câte minute vor fi într-un an? Dacă ești consistent și vei face asta în fiecare zi, vor fi 7 120 de minute la finalul anului, adică 118, 6 ore.  Poate la început ți se va părea mult 20 de minute, dar fă-ți un obicei. Fă asta constant,  chiar și în weekend-uri pentru că e o ocazie bună să uiți de job, de stres și să te ocup de tine, de ceea ce îți place. Am mai menționat de regula celor 10 000 de ore sau poate chiar ai citit despre ea. Nu te obligă nimeni să stai 10 000 învățând ceva până devii expert, dar măcar 120 de ore/an (20 de minute/zi) cred că poți.

citat-lucruri-marunte-300x300 De ce sa inveti?
Beneficii

Mai exact, la ce te-ar ajuta dacă ai învăța despre un lucru nou în fiecare zi pe o perioadă mai lungă?

 1. Îți surprinzi creierul cu informații noi și îl pui să lucreze
 2. Vei avea gânduri diferite de cele pe care le ai în mod normal, se creează noi conexiuni în creier
 3. Poți să îți găsești o nouă pasiune și să faci ceea ce îți place
 4. Vei găsi idei noi, creative care altfel, poate nu le-ai fi avut
 5. Acum vei putea vorbi cu prietenii tăi despre ceva interesant, nu doar depre vreme sau să bârfești (să recunoaștem, cu toții facem asta, măcar din când în când)
 6. Te vei dezvolta și te vei adapta mai ușor la situații noi
 7. Vei avea perspective noi și vei fi mai flexibil
 8. Poți economisi bani
Ce poți învăța?
 1. să repari ceva;
 2. să cânți la un instrument;
 3. să desenezi – după o zi lungă, relaxează-te și fii din nou copil;
 4. cum să faci poze – observă natura, oamenii și imortalizează momente;
 5. un sport – dacă esți prea stresat, sportul te ajută să eliberezi tensiunea acumulată în corp și să îți golești mintea măcar pentru câteva momente;
 6. să gătești o rețetă nouă – poți să-ți impresionezi prietenii sau familia, nu mai trebuie să mănânci în oraș și economisești;
 7. să coși – îți poți personaliza hainele pe gustul tău și astfel vei avea haine unice;
 8. să dansezi – din nou, un pic de mișcare nu strică;
 9. cum să ții un discurs – cu siguranță va veni un moment când va trebui să faci asta, așa că mai bine să fii pregătit din timp;
 10. și bineînțeles… învăță o limbă nouă 🙂
De unde să înveți?

Probabil nu vrei să mergi la bibliotecă să citești cărți, pentru că, evident poți găsi totul online. Așa că trebuie doar să decizi în ce format vrei să fie informațiile.

 • video – pe Youtube găsești tutoriale pentru cum să gătești, repari, coși, dansezi, cânti etc.;
 • articole și imagini – găsești un blog pentru orice subiect te interesează
 • audio – podcasturi de pe Itunes. Îți descarci aplicația Itunes și găsești gratis sute și mii de podcasturi despre orice subiect; sau poți să cumperi cărți audio și să le asculți oricând;
 • nu în ultimul rând, practica – aplică informațiile și adaptează-le după nevoile tale, observă, analizează și modifică unde e nevoie.

Ia-o ca pe o provocare. Poți face asta constant, timp de un an? Folosește-ți timpul în mod util, renunță la 20 de minute de stat pe rețelele sociale și în schimb informează-te despre subiectul tău preferat. Vei vedea că va avea un impact pozitiv asupra vieții tale.

Tu ce lucruri noi vrei să înveți sau înveți deja?

“Învățat este omul care nu termină niciodată de învățat.”  Lucian Blaga

Tags : constanteducatieinvatareobiceiurirezultate

5 Comments

 1. Foarte bine punctat totul . Am scris și eu de curând un articol pe blogul meu pe aceași temă. Susțin inițiativa!

 2. Teo, în fiecare clipă învețam câte ceva în mod conștient sau nu:) Chiar si atunci când îți trece prin vene ultimul puls.

  1. hmm, da, ai dreptate 🙂 dar ziceam de a ne face un obicei din a învăța despre același lucru constant, puțin câte puțin

Leave a Response