close

To learn or not to learn

“To be or not to be, that is the Question” spunea marele Shakespeare, dar a fi înseamnă și a învăța, altfel ce existență putem avea dacă nu învățăm nimic?

E uşor să înveţi engleza, dacă eşti mic şi curios, sau, dacă ai găsit modalitatea şi profesorul potrivit. Bine… de fapt, pe parcurs îţi trebuie şi răbdare, perseverenţă, motivaţie, dar astea sunt mici detalii. 🙂

Hai, să începem cu curiozitatea!

Dacă ești curios poți să ai și 70 de ani, eşti pregătit să înveţi engleza.

Eşti curios să vizitezi alte ţări şi vrei să vorbești cu persoanele fără să dai prea mult din mâini?

Eşti curios cum e să te uiţi la filme fără să te oboseşti să citeşti subtitrarea?

Eşti curios şi vrei să afli ce înseamnă toţi acei termeni preluați din engleză și vrei să știi cum să îi pronunți corect: science fiction, hobby, week-end, computer, design, job, marketing și mulți alții?

Eşti curios cum se joacă cele mai noi jocuri video şi vrei să le câştigi? Vrei să citești articole și știri online care nu sunt traduse în română și să vezi videouri haioase sau „how-to” ? Pentru toate acestea, limba engleză e răspunsul.

Nu e chiar cea mai vorbită limbă de pe glob, dar nu cred că vrei să înveți chineza. Sau poate vrei…

chinez-zambind To learn or not to learnSursa pozei: http://www.businessinsider.com/dagong-downgrades-us-credit-rating-2010-11

Deși chineza e vorbită de 1,4 miliarde de oameni, tot cu engleza te vei putea descurca în orice țară mergi. (Sursa: http://travel.descopera.ro/6865649-Cele-mai-vorbite-10-limbi-de-pe-glob).

Al doilea lucru, perseverența

Vei avea nevoi de perseverență în orice faci, inclusiv când înveți o limbă străină. S-ar putea să dai peste probleme, să nu înțelegi anumite cuvinte, să nu știi cum să le pronunți, dar nu renunța! Perseverența implică, bineînțeles răbdarea. Trebuie să ai răbdare, să repeți de mai multe ori, să refaci exercițiile, să asculti video-uri, să te uiți la filme și să exersezi. Iar dacă nu reușești din prima, încearcă din nou. Să nu îți fie rușine că greșești sau că nu poți pronunța corect… încă. Cum spuneam cu perseverență și răbdare, vei vedea rezultate. Ai încredere!

Avantaje

La ce te ajută că înveți o limbă străină? E dovedit că persoanele care vorbesc mai multe limbi au un creier mai „sănătos”, mai complex și mai activ. Ce înseamnă asta? Pur și simplu, prin faptul că îi dai creierului tău de lucru, prin schimbarea comunicării într-o altă limbă și prin noile lucruri pe care le înveți, creierul tău va fi mai antrenat, densitatea materiei cenușii crește, iar șansele să ai Alzheimer la bătrânețe scad.  Pentru copii e mult mai ușor dacă încep să învețe o a doua limbă de mici, deoarece plasticitatea creierului lor e mai mare. În schimb, un adult când învață o limbă străină se folosește în mare parte de emisfera stângă a creierului – cea analitică, logică. Dar acesta nu e neapărat un obstacol, înseamnă doar că va aborda problemele în acea limbă mai puțin emoțional și mai mult logic. Deci, vârsta nu e o problemă atâta timp cât ai voință și motivație. Găsește un motiv pentru care vrei să înveți. La fel, și copilul tău trebuie să aibă o motivație, nu doar notele de la școală.

Așa că, hai să ne folosim creierul și să învățam să vorbim engleza, chiar și franceza sau germana dacă vrei. Apropo, spune-mi care e limba ta a preferată și de ce.

nationalitati-diferite-300x277 To learn or not to learn
Tags : curiozitateenglezainvata limba englezamotivatie

1 Comment

Leave a Response