close

Cum să crești copii fericiți și calmi

Dezordinea, fie în program, fie fizică poate aduce probleme în comunicarea și în relațiile noastre. Cum ar putea fi atât copiii, cât și părinții mai calmi și mai fericiți? Deoarece părinții sunt cei care stabilesc programul familiei, rutinele, ei organizează spațiile de joacă sau de lucru, lor le revine o sarcină în plus – de a scăpa de dezordine (care, bonus, va face și alte probleme să dispară). Nimic din ce e „prea mult” nu vă ajută. Prea multe activități, prea multe jucării, prea multă informație… Prea multe alegeri îl stresează pe copil și nu îi permit să se bucure de lucruri și să exploreze fără grabă. Așadar, va fi mai agitat.

Nici pentru adult mai multe alegeri nu îl vor face mai fericit. Mai multe alegeri înseamnă mai mult stres, mai multe griji. De exemplu, dacă ai prea multe haine, atât tu, cât și copilul, vei avea nevoie de timp să te gândești cu ce te îmbraci, cu ce îl îmbraci pe el, ai mai multe haine de așezat, ai nevoie de dulapuri mai mare, vei spăla mai des etc. Per total, mai multe bătăi de cap și  timp pierdut care ar putea fi folosit pentru alte activități. Dacă adunăm minutele petrecute într-o săptămână în fața dulapului încercând să decidem cu ce ne îmbrăcăm, poate dura până la 2 ore în total. Gândește-te, câte ai putea face în 2 ore? Ai putea să tragi un pui de somn, să citești din cartea ta preferată, să te uiți la un serial sau multe altele.

Un spațiu și un program organizat, fără „prea multe” lucruri duc la dezvoltare, creativitate și relaxare. Autorul Kim John Payne spune că „multe din problemele de comportament apar deoarece copii au prea multe lucruri și trăiesc viața la un ritm prea alert”. Simplitatea e bună în orice domeniu, chiar și în creșterea copiilor. Poate ai auzit de conceptul de „minimalism” care este adoptat de tot mai multă lume.

dezordine-in-camera-copilului-300x300 Cum să crești copii fericiți și calmi

Sursa poză: https://tati.ro/cum-scapi-de-dezordine.html

Așadar, dacă vei alege să reduci din obiectele și activitățile din viața voastră, copilul va fi mai fericit și mai atent în activitățile sale. Iar când e mai atent are mai mult succces în ceea ce face.

Alege câteva jucării – preferatele lui – pot fi lego, păpuși, mașini etc. Apoi, selectează cărțile favorite, iar celelalte pune-le separat într-o cutie. Pe acelea le poți scoate când începe să se plictisească de cele cu care se joacă și să le tot rotești. Vei avea mai mult spațiu în casă și nu va trebui să cumperi mereu jucării noi. Creează-i un spațiu special de joacă – fii inventiv, folosește pături, perne, ce vrei – și lasă-l să se obișnuiască și să-și creeze propria lume cu jucăriile lui preferate. Uită de tabletă și telefon, cel puțin în primii ani ai copilului, va avea destul timp să se bucure de tehnologie.

kids-tents-teepee-300x300 Cum să crești copii fericiți și calmi

Susa poză: http://spaceshipsandlaserbeams.com/blog/party-crafts-and-diy/kids-party-activities-12-kids-play-tents-indoor-outdoor

Un alt lucru util pentru copii este să aibă un ritm al evenimentelor, să știe la ce să se aștepte. Nu trebuie un orar strict, ci un mers al lucrurilor, ceva ce pot prezice. Un program simplificat va reduce sentimentul de a fi mereu pe fugă. Prea multe sarcini școlare, plus activități extracurriculare sau sporturi îl vor stresa. Are nevoie de timp liber pentru a se juca, a fi creativ și a explora. Când setezi anumite limite temporale, copilul poate învăța să se bucure de momentul prezent și să fie mai puțin distras, concentrându-se mai bine pe câteva activități (în loc să facă multe activități, dar să nu fie atent și complet implicat).

Un program simplificat te va ajuta și pe tine, ca părinte, să te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat pentru tine, să fii mai relaxat, să ieși de pe pilot automat, nu doar să reacționezi la ceea ce apare în viața ta, ci să alegi spre ce îți direcționezi atenția.

Această trecere spre un stil de viață simplificat e un proces continuu, e nevoie de timp ca să schimbi unele obiceiuri și să integrezi altele noi în programul tău. Începe cu pași mici! Nu poți schimba totul dintr-odată dacă vrei să faci o schimbare pe termen lung. În această tranziție spre „mai puțin” trebuie să găsești ce se potrivește familiei tale, un echilibru între activități și nevoile voastre, astfel copilul își poate da seama ce vrea și ce îi place cu adevărat.

Sursele folosite au fost aceste articole:

http://www.greenchildmagazine.com/simplify-for-happier-calmer-kids/

http://www.greenchildmagazine.com/rotating-toys/

Tags : copii fericitijucariimai putinminimalism

1 Comment

  1. Desigur, timpul… Totul se învârte în jurul lui…. Educația, stresul si multe altele se datorează din pricina lui.

Leave a Response